2014. november 24., hétfő

Szilvaíz törő fazék



Szilvaíz? Bizonyára mindnyájan kostóltátok már a szilvaízet. Lehet olyan is van köztetek aki látta is, hogy hogyan készül a hagyományos szilvaíz. Régen a szilvaízet kint főzték az udvaron. Miután a szilvát leszedték és megmosták, beletették egy nagy üstbe és megfőzték.
Mindezek után kerül sor arra az eszközre amit most be szeretnék mutatni nektek, és ez nem más mint a szilvaíz törő fazék. 



Tehát miután a szilva megfőt, betették ebbe a fazékba ( régen lyukas fazéknak is nevezték) és ezen átpasziroztak. Így a szilva magja és héja benne maradt a fazékba, ezt eldobták, a leve pedig kifolyt a fazék lyukjain. Ami kifolyt azt újból az üstbe tették és addig főzték amíg megvastagodott. Így készült régen a szilvaíz.
Ma már teljesen megváltozott ez, bizonyára nem sok helyen látunk már szilvaíztörő fazakat. Mikor ezt a lyukas fazekat megláttam, eszembe jutott egy ötlet, hogy hogyan lehetne újrahasznosítani ezt a tárgyat. Arra gondoltam, hogy gyertyatartóként lehetne használni. Csupán bele kéne tenni néhány kisebb gyertyát, majd lefedni valamivel. A fazék lyukain át kiszivárgó fény kellemes, rusztikus hangulatot varázsol lakásunkba.
Ha van közületek olyan, aki még mindig őrzi nagymamája régi tárgyait, és van közöttük egy ilyen fazék is, az kipróbálhatja. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése